Přeskočit na obsah

Tepelné čerpadlo a údržba

O údržbě tepelných čerpadel můžete slyšet hodně věcí. Někdo vám bude tvrdit, že je dobré tepelné čerpadlo kontrolovat každý rok a někdo, že mu tepelko běží spoustu let bez jakéhokoliv problému. Pravda je někde mezi, jak to tak už bývá. V každém případě to není nic složitého. Pokud jste například topili uhlím, ten komfort používání je tady zcela nesrovnatelný.

Pojďme pořešit nejčastější verzi tepelného čerpadla, jaké montuji. Tím je tepelné čerpadlo vzduch – voda.

  1. Před začátkem topné sezóny i po jejím skončení je správné tepelné čerpadlo zkontrolovat. Začněte tím, že jej odpojíte od elektřiny (vypínač, pojistky atp.). Pak se zaměřte na to, aby na něm nebyly různé hrubé nečistoty, jak je například listí, větve nebo třeba tráva. Samozřejmě vadí i prach a pyl.
  2. Naše něžné polovičky rády na tepelná čerpadla dávají květiny a snazší se alespoň trošku zakrýt tuto „krabici“ na zahradě. Prosím, nedělejte to. V okolí čerpadla musí proudit vzduch a nemělo by do něj ani nic padat. Další problém bude během případného servisního zákroku, na ten potřebujete dost místa kolem.
  3. Čištění žebrování (výparníku) – tady opravdu pozor, tato část bývá z měkkého kovu a snadno se poškodí. Přitom je důležité, aby jím mohl proudit vzduch. Jakmile žebrování zmáčknete, účinnost čerpadla klesne. Čistění proto není vhodné provádět mechanicky. Ani s jemným kartáčem nemám nejlepší zkušenost. Lepší je správně mířený proud vody. Tady bych proto byl raději u toho a čištění provedl za vás. Není hezká představa, že pustíte vodu někam, kam nemáte a já už přece jen zkušenost mám. 🙂
  4. Kontrola těsnosti okruhu- na to mám zařízení a jedno další pro kontrolu tlaku v okruhu. Slabší tlak v okruhu bývá i slyšet. Ale poznáte ho i podle toho, že poklesne výkon čerpadla. To musí běžet delší dobu, nebo už dům nedokáže vytopit bez záložního zdroje.